Bioportal

Thursday, April 18, 2013

Salata libaneza tabouleh

Trebuie sa recunosc ca nu sunt o mare amatoare de patrunjel, insa in combinatia aceasta cu rosii, ceapa, usturoi il consum cu placere. Auzisem de la o prietena cat de bun este pentru organism avand si proprietati antitumorale. Asa c-am dat un search pe google si am gasit asa:
- aceasta planta este un complex foarte puternic de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila;
- calciul din patrunjel ne ofera oase si dinti mai puternici, magneziul ajuta la fixarea calciului, iodul ajuta glanda tiroidiana sa functioneze asa cum trebuie, iar aminoacidul impiedica dezvoltarea tumorilor .
- patrunjelul este de patru ori mai bogat in vitamina C decat o portocala, astfel ca 100 de grame de patrunjel contin aproximativ 240 mg de vitamina C. De asemenea, verdeata contine mai mult fier decat spanacul si ofera mai multe proteine decat doua oua.
- vitamina B12 continuta de patrunjel, intr-o cantitate considerabila, ajuta la dezvoltare normala a celulelor si este foarte importanta pentru sarcina, pentru fertilitate, potenta sau pentru prevenirea unor boli degenerative (cancerul, Parkinson sau alte boli cerebrale). Din pacate, actiunea vitaminei B12 din alte alimente este blocata de antibiotice, pastile contraceptive, substante toxice etc, insa patrunjelul lupta cu succes impotriva acestor dezechilibrari.
- are, de asemenea, rolul de a echilibra si stimula energia organelor datorita substantelor nutritive esentiale.
- are proprietati antialergice, intareste sistemul imunitar si distruge radicalii liberi. Acesta stimuleaza sistemul nervos, regleaza menstruatia si indeparteaza durerile provocate de aceasta, este un bun antiseptic al tubului digestiv, al sangelui si al cailor urinare.
- poate fi utilizat cu succes in compozitia mastilor pentru par, acesta fiind de 6 ori mai puternic decat ginsengul . Este un tonic excelent si iti poate infrumuseta podoaba capilara mai mult decat orice produs scump de pe piata.
- este un medicament excelent pentru persoanele anorexice ori pentru cele fara pofta de mancare. Cateva frunze mestecate inainte de ora mesei, vor spori foamea si pofta. De asemenea, patrunjelul alunga greata si starile de voma.
- specialistii au descoperit de curand ca frunzele de patrunjel au proprietati antitumorale. Astfel, consumat crud in supe, salate sau ciorbe, patrunjelul ofera protectie cailor respiratorii si plamanilor, ficatului, rinichilor si impiedica aparitia tumorilor canceroase. De asemenea, s-a observat ca persoanele care sufereau de tumori cerebrale si consumau patrunjel si-au imbunatatit vizibil starea de sanatate.
Si multe alte proprietati pe care le puteti citi pe linkul de mai sus. Asadar, se pot face salate simple cu patrunjel si anume: 3 legaturi de patrunjel, o ceapa rosie, o rosie medie, 2-3 catei de usturoi, zeama de lamaie, sare si putin ulei de masline.
Alte doua retete in care se foloseste mult patrunjel sunt cele doua salate Tabouleh si Fatoush.


 

Ingrediente:
4 legaturi de patrunjel
2 buc rosii
1/2 cana de bulgur (grau macinat) - il gasiti la plafar
zeama de la o lamaie
1 buc ceapa rosie/1 legatura ceapa verde
2 linguri ulei de masline extravirgin
2 catei de usturoi
1/2 buc castravete
2 fire menta
sare/piper

Mod de preparare:
Pune bulgurul intr-un bol si acopera-l cu doua cesti de apa fierbinte. Lasa-l sa stea 15 minute, dupa care scurge-l de excesul de apa.
Separat: toaca rosiile si castravetele in cubulete mici Taie ceapa, toaca patrunjelul si frunzele de menta marunt. Pune toate aceste ingrediente intr-un bol si adauga deasupra usturoiul pisat, sarea, piperul, uleiul de masline si sucul de lamaie. Adauga si bulgurul, amesteca bine si da salata la frigider cel putin doua ore inainte de a o consuma ca sa fie proaspata!




Pofta buna!

No comments:

Post a Comment