Vorbeam zilele trecute cu o matusica, fiind o sustinatoare de-a mea in ale gastronomiei si careia ii si multumesc, despre linte. Cat de sanatoasa este lintea pentru organism. Si iata ce am gasit despre ea, pe internet.
Lintea face parte din familia leguminoaselor, alaturi de soia, naut, mazare si fasole. In alimentatie folosim semintele plantei cu acest nume.
In ierarhia vegetalelor cu cel mai mare continut de proteine gasim lintea pe locul 3, dupa canepa si soia. Calitatea mentionata face ca lintea sa se inscrie intre preferintele vegetarienilor, cu atat mai mult cu cat se poate combina in multe mancaruri savuroase, cu orez sau legume. Populatia asiatica si mediteraneana o consuma cu predilectie.
Pe langa continutul ridicat de fibre si de proteine, lintea mai are in componenta sa fier, calciu, vitamina B, carbohidrati, fosfor, magneziu, acid folic, iar grasimi – in cantitate foarte mica. Lintea nu contine colesterol.
Lintea seamana destul de bine cu fasolea atat ca gust cat si ca mod de preparare, doar ca mie mi se pare mai buna. Supa de linte este grozava, mie imi place si cea din linte verde, dar in special cea din linte rosie.
Eu va propun astazi, o supa crema de linte, veti fi surprinsi de rezultat!
Ingrediente
250 grame linte rosie
1 ardei rosu
2 cepe
1 morcov mare
1 radacina mica pastarnac
1 radacina mica patrunjel
1 telina mica
2 l apa
ulei de floarea soarelui
sare
piper
1 lingurita patrunjel uscat
1 lingurita cimbru
½ lingurita menta uscata
ulei de masline - pentru servit
boia dulce sau iute – pentru servit
Mod de preparare
Lintea se spala bine in cateva ape si se lasa la inmuiat aproximativ 1 ora. Turnati 2 litri de apa peste ea, puneti 1 ceapa intreaga si lasati sa fiarba la foc mic cam 30 de minute. In acest timp calim legumele celelalte pentru o aroma si culoare in plus la supa. Deci, in putin ulei caliti 1 ceapa, morcovul, ardeiul, pastranacul, patrunjelul, telina - taiate bucati chiar si mai mari (oricum se vor da prin blender). Caliti legumele la foc mic pentru aproximativ 10 minute.
Dupa ce a fiert lintea se adauga legumele calite si se mai lasa la fiert 10-15 minute. Acum putem trece la pasat, puneti supa in blender si pasati bine toata compozitia, sa fie cat mai fina si omogena.
Potriviti de sare si piper, adaugati patrunjelul uscat, cimbrul si menta. Se serveste calda cu boia (dulce sau iute, dupa preferinte), ulei de masline, patrunjel uscat, menta uscata (optional) si crutoane aromatizate.
Este o supa foarte buna si aromata.
Pofta Buna!