Bioportal

Thursday, March 28, 2013

Salata de orez cu legume

Ce ati spune, de o salata usor de preparat, satioasa, sanatoasa si gustoasa? ...Asta ar fi reteta de salata expusa mai jos. Uneori ajungem seara acasa dupa o zi grea si doar gandul ca trebuie sa intram in bucatarie sa pregatim ceva pentru cina, ne oboseste mai rau decat suntem. Sau nu?...De aceea, uneori este bine sa stim cateva preparate care se gatesc repede si pe deasupra sa fie si gustoase.
Va propun aceasta salata! Sunt convinsa c-o sa fiti foarte incantati de rezultat.

Ingrediente

250 g orez bob lung;
1 ardei gras rosu;
1 ardei gras verde;
150 g masline fara samburi;
150 g mazare;
2 fire ceapa verde;
1/2 ceapa rosie;
1 morcov;
lamaie;
cateva fire de patrunjel;
sare/piper dupa gust
ulei
Mod de preparare
Se fierbe orezul in apa cu putina sare, 1 lingurita ulei, o frunza de dafin si un morcov. Intr-un alt vas, punem si mazarea cateva minute la fiert. In timp ce fierb, tocam ardeii cuburi, ceapa si patrunjelul.Dupa ce s-au fiert, conform instructiunilor de pe pachet sau pur si simplu probam bobul de orez si de mazare daca sunt fierte, amestecam toate ingredientele salatei, pentru a omogeniza compozitia. Lamaie, sare, piper si uleiul se pun in functie de gustul fiecaruia.Se poate servi rece sau pe post de garnitura.

orez cu legume

salate



Pofta buna!

Supa crema de linte rosie

Vorbeam zilele trecute cu o matusica, fiind o sustinatoare de-a mea in ale gastronomiei si careia ii si multumesc, despre linte. Cat de sanatoasa este lintea pentru organism. Si iata ce am gasit despre ea, pe internet.

Lintea face parte din familia leguminoaselor, alaturi de soianaut, mazare si fasole. In alimentatie folosim semintele plantei cu acest nume.
In ierarhia vegetalelor cu cel mai mare continut de proteine gasim lintea pe locul 3, dupa canepa si soia. Calitatea mentionata face ca lintea sa se inscrie intre preferintele vegetarienilor, cu atat mai mult cu cat se poate combina in multe mancaruri savuroase, cu orez sau legume. Populatia asiatica si mediteraneana o consuma cu predilectie.
Pe langa continutul ridicat de fibre si de proteine, lintea mai are in componenta sa fier, calciu, vitamina B, carbohidrati, fosfor, magneziu, acid folic, iar grasimi – in cantitate foarte mica. Lintea nu contine colesterol.
Lintea seamana destul de bine cu fasolea atat ca gust cat si ca mod de preparare, doar ca mie mi se pare mai buna. Supa de linte este grozava, mie imi place si cea din linte verde, dar in special cea din linte rosie.

Eu va propun astazi, o supa crema de linte, veti fi surprinsi de rezultat!

Ingrediente

250 grame linte rosie
1 ardei rosu
2 cepe
1 morcov mare
1 radacina mica pastarnac
1 radacina mica patrunjel
1 telina mica
2  l apa
ulei de floarea soarelui
sare
piper
1 lingurita patrunjel uscat
1 lingurita cimbru
½ lingurita menta uscata
ulei de masline - pentru servit
boia dulce sau iute – pentru servit

Mod de preparare

Lintea se spala bine in cateva ape si se lasa la inmuiat aproximativ 1 ora. Turnati 2 litri de apa peste ea, puneti 1 ceapa intreaga si lasati sa fiarba la foc mic cam 30 de minute. In acest timp calim legumele celelalte pentru o aroma si culoare in plus la supa. Deci, in putin ulei caliti 1 ceapa, morcovul, ardeiul, pastranacul, patrunjelul, telina - taiate bucati chiar si mai mari (oricum se vor da prin blender). Caliti legumele la foc mic pentru aproximativ 10 minute.
Dupa ce a fiert lintea se adauga legumele calite si se mai lasa la fiert 10-15 minute. Acum putem trece la pasat, puneti supa in blender si pasati bine toata compozitia, sa fie cat mai fina si omogena.
Potriviti de sare si piper, adaugati patrunjelul uscat, cimbrul si menta. Se serveste calda cu boia (dulce sau iute, dupa preferinte), ulei de masline, patrunjel uscat, menta uscata (optional) si crutoane aromatizate.



Este o supa foarte buna si aromata.

Pofta Buna!

Salam de biscuiti de post

Este o prajitura cu biscuiti care o puteti face foarte repede si nu dati gres cu ea. Eu va prezint acum varianta de post, deoarece fiind in Postul Pastelui, m-am gandit sa va vin in ajutor cu idei de preparate de post. Si ca sa va indulcesc un pic si mai ales pe mine pentru ca eu trebuie sa le si mananc, va scriu reteta mea de salam de biscuiti de post.

Ingrediente:

800 g biscuiti populari;
1/2 kg de rahat;
esenta de rom;
50 g cacao;
150 g nuca/50 g stafide;
250 g margarina;
1 borcan mic de dulceata 400 g;
sucul de la o portocala dulce sau 100 ml apa .

Mod de preparare:
Maruntim biscuiti cu ajutorul unui robot de bucatarie, insa nu praf ca de pesmet ci sa aiba si bucati mai maricele printre ei. Taiem rahatul cubulete, il amestecam cu biscuiti, adaugam cacao, gemul, nuca taiata marunt, stafidele, esenta de rom, margarina topita, sucul de portocala si amestecam.Trebuie sa avem grija sa avem toata compozitia insiropata, in cazul in care nu o avem, mai adaugam gem sau suc de portocale sau apa.
Formam batoane din compozitia rezultata, infasurand-o intr-o folie alimentara si o dam la frigider peste noapte, pentru a se inchega.

A doua zi, se poate taia feliute si este gata de servit!
dulciuri de post

Pofta buna!

Wednesday, March 27, 2013

Spanac cu mamaliguta

Spanacul! Niciodata nu s-a enumerat printre preferintele mele culinare! Insa am ajuns la o reteta facuta pe gustul meu, dar si al familiei mele, bineinteles. Asadar, ne trebuiesc urmatoarele:

Ingrediente:
2 kg spanac
2 cepe
4-5 catei de usturoi
1/2 legatura patrunjel
4-5 linguri suc de rosii
2 morcovi
1 pastarnac
1 cartof
sare
piper
boia iute

Mod de preparare:

Prima oara, curatam morcovul, pastarnacul si cartoful si le punem la fiert in apa. Dupa care, ne ocupam de partea migaloasa si mai putin placuta al acestui preparat si anume - ruperea frunzelor. Dupa ce am rupt frunzele spanacului, le spalam si le oparim 15-20 de minute in apa clocotita cu sare. Le scoatem intr-un castron, le lasam la scurs, dupa care le tocam.
Ceapa se curata, se spala si se taie cubulete. Intr-o cratita punem putin ulei, iar cand s-a incins se caleste ceapa. Cand s-a inmuiat se adauga spanacul, legumele taiate marunt, sare, piper si boia adaugand supa in care s-au fiert legumele, incat sa acopere spanacul. Se acopera cu capac si se tine pe foc pana scade. Se adauga sucul de rosii, se mai fierbe 5 minute si se opreste focul. Se adauga usturoiul pisat si patrunjelul verde tocat fin. Eu il servesc cu mamaliguta.
Pofta buna!

Falafel

Daca dati o cautare pe google o sa gasiti 2 variante de preparare mai apropiate ale acestui produs sau poate mai multe, cine stie, insa eu am incercat doua dintre ele. Prima oara, neavand condimentele necesare, am optat pentru varianta cu feliile de franzela si condimentele gasite in camara mea insa merita incercata aceasta varianta cu condimentele lor. Sunt foarte parfumate si difera foarte mult de ceea ce am mancat eu pana acum.

Ingrediente:

1 cana mare de naut

1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 cepe medii
7 catei de usturoi
1/2 legatura patrunjel tocat
5 lingurite seminte susan
1 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
1/2 lingurita praf de copt
3 linguri de faina
un vf de cutit  turmeric
1 lingurita cumin
1/2 lingurita coriandru macinat
un vf de cutit de chilli
1/2 lingurita piper negru
1/2 cana ulei pentru prajit

Mod de preparare

Se spala nautul si se lasa in apa cu bicarbonat, de seara pana dimineata sau il puteti lasa dimineata inainte sa plecati la munca pana cand ajungeti acasa. Inainte sa pregatim preparatul, clatim bine nautul, si-l lasam putin la scurs. Se pun ceapa si usturoiul intr-un blender si se maruntesc putin. Adaugam apoi nautul, si-l lasam pana se marunteste bine, oprind din cand in cand pentru a apasa in jos nautul lipit pe peretii vasului. Adaugam celelalte ingrediente, amestecam bine si lasam 30 minute la frigider.
 Se formeaza apoi chiftelute, care se prajesc in ulei pe foc mediu


 Pofta buna!

Clatite chinezesti

Fiind in Postul Pastelui tot incerc sa gasesc noi retete de post. Iar acest preparat l-am descoperit pe blogul Laurei Adamache, insa l-am facut in momentul in care mi-a povestit prietena mea Mihaela despre el. Ea aflandu-se in momentul de fata in Tapei, acesta este unul dintre putinele preparate care i-au placut de la ei. In fond, e o painica prajita cu ceapa, n-are de ce sa fie rea la gust.

Ingrediente:

400 gr faina
250 gr apa clocotita
2 legaturi codite ceapa verde
sare
ulei (se foloseste un ulei de seminte de susan dar daca nu aveti puteti folosi ulei de floarea soarelui sau de masline)

Mod de preparare
Facem un aluat din faina si apa pe care o fierbem in prealabil - cand a inceput sa fiarba o adaugam treptat peste faina si amestecam initial cu un tel. Se formeaza un aluat ca cel de paine.
Infasuram aluatul in folie alimentara si il lasam pe masa intre 30 - 45 minute. Dupa 45 minute desfasuram aluatul care va fi mai moale decat la inceput dar in acelasi timp mai elastic, il pudram un pic cu faina si rupem din el bilute mai micute .
Intindem o foaie cat de subtire putem cu ajutorul unui facalet si apoi treptat, treptat cu mainile.
Dupa ce am intins foaia o pensulam cu ulei, o pudram cu sare, si cu coditele tocate de ceapa verde.
Rulam foaia pe lungime si strangem bine capetele, si o rulam din nou in forma de cochilie, pudram suprafata de lucru cu faina, aplatizam cochilia cu palmele si apoi o intindem cu facaletul .



Incingem bine de tot o tigaie teflonata, o ungem cu ulei  si cand sfaraie adaugam prima clatita,
micsoram focul astfel incat sa nu fie nici prea puternic, dar nici prea slab si prajim 3-4 minute pe fiecare parte.Le prajim in acest mod pe toate.
Se pot servi cu un sos iute sau dulce sau chiar cu tzatziky.
Pofta buna!

Monday, March 25, 2013

Tagliatelle cu sos bolognese

Ingrediente:
500 g paste;
600 g carne tocata de vita;
200 ml vin;
80 g suc de rosii/bulion;
2 morcovi;
1 ceapa;
2 linguri ulei de masline;
1/2 ardei kapia rosu;
200 ml supa de vita (optional);
2 catei de usturoi;
rozmarin;
sare;
piper;
cimbru;
30 g parmezan

Mod de preparare

Carnea se sotează într-o cratiță cu ulei de măsline

Taiem legumele, le calim in putin ulei si le adaugam peste carne.
Deglasăm cu vin roșu, reducem, adăugăm supa de vită, pasta de tomate, usturoiul sfărâmat, ierburile aromate și se gătesc 30 de minute

Pastele se fierb în apă cu sare timp de 7 minute, după care amestecăm cu sosul.
Se servesc cu parmezan ras deasupra.
Pofta buna!

Baclava

Intotdeauna am crezut c-aceasta prajitura este greu de facut, insa se pare ca m-am inselat. Este foarte usor de preparat iar rezultatul este asemanator cu cel gasit in comert.

Ingrediente:

2 pachete foi pt placinta
300 gr de nuci
50 g zahar
230 gr de unt sau margarina
2 linguri de scortisoara
1 varf de cutit de nucsoara

Sirop
500 gr de zahar
7 linguri de miere
500 ml de apa
zeama de la o jumatate de lamaie

Preparare:
Pregatim amestecul: taiem nucile marunt, adaugam zaharul, scortisoara si nucsoara.Intr-o craticioara topim untul sau margarina (daca o facem de post) pentru a unge foiile. Luam o tava in care asezam o hartie de copt. Ungem hartia si incepem sa punem foiile de placinta. Citisem undeva pe un site culinar ca secretul acestei prajituri consta in a se pune mai multe foi la baza ei. Procedeul este simplu, luam cate-o foaie de placinta, o asezam in tava si o ungem cu untul topit, dupa care adaugam alta foaie pana la 10 foi toate unse cu unt intre ele. Aceasta va fi baza, a urmat apoi primul strat de nuca macinata, apoi alte 6 foi unse cu unt, din nou nuca macinata, inca 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi, din nou nuca.
A urmat ultimul strat format din 4  foi unse cu unt, iar pe ultima foaie punem mai mult unt.
Se taie in patratele baclavaua si o dam la cuptorul incins pentru 30 de minute, pana capata o culoare aurie.
In timp ce aveam baclavaua in cuptor, pregatim siropul.Apa si zaharul le punem pe foc 20 de minute, cand s-a format un sirop care a inceput sa se lege, adaugam zeama de la o jumatate de lamaie. Mai lasam sa fiarba inca 5 minute, apoi oprim focul. Cand siropul s-a mai racit, adaugam mierea.Sosul racit se toarna peste baclavaua fierbinte, acoperim cu un prosop curat si usor umed baclavaua si o lasam asa pana s-a racit complet, apoi la frigider, de preferabil ar fi sa se lase peste noapte.

Pofta buna!

Cheesecake cu visine

Ingrediente:
Pentru bază:
175 g biscuiţi
2 linguri zahăr brun/sau alb;
30 g unt, topit.
Pentru umplutură:
250 g brânză mascarpone;
150 g zahăr;
zeama şi coaja rasă de la o lămâie;
150 ml frişcă;
1 plic gelatină (praf);
2 albuşuri de ou.
Pentru topping:
350 g vişine, fără sâmburi;
6 linguri zahăr;
tavă cu pereţi detaşabili.

Mod de preparare
Zdrobiţi biscuiţii şi adăugaţi untul topit şi zahărul, amestecând. Presaţi pe baza tăvii şi daţi la rece până se întăreşte.Sau pentru a avea un blat crocant - puneti zaharul la topit adaugati untul dupa care biscuiti pisati.Turnati amestecul intr-o tava cu pereti detasabili si presati.
Pregatim copozitia pentru topping.Turnaţi 150 ml de apă într-o oală şi adăugaţi vişinele şi zahărul. Aduceţi la fierbere şi gătiţi până se înmoaie vişinele. Lăsaţi-le să se răcească.
In timp ce lasam sa se raceasca visinile pregatim crema. Mixaţi brânza mascarpone, zahărul, coaja şi zeama de lămâie. Bateţi frişca şi adăugaţi-o în compoziţia de brânză, amestecând din nou.
Amestecaţi gelatina cu 4 linguri de apă şi lăsaţi-o să se umfle pentru câteva minute. Diluaţi-o din nou la Bain-Marie. Lucrând foarte repede ca să nu se aşeze gelatina, adăugaţi jumatate din gelatina topita în amestecul de brânză, amestecând, apoi puneţi şi albuşurile bătute. Turnaţi tot amestecul peste baza de biscuiţi, nivelaţi. Adaugati cealalta jumatate de gelatina topita in amestecul de visine, asezati-le pe cheesecake si dati-l la frigider pentru cateva ore sau lasati-l peste noapte.
.


Pofta buna!

Thursday, March 21, 2013

Briose cu ciocolata

Ingrediente:
pentru 15-17 briose

300 gr faina
1/2 plic praf de copt
40 gr cacao
210 gr zahar
2 oua
160 gr ulei floarea soarelui/arahide
125 ml lapte
160 gr ciocolata cu lapte

Mod de preparare
Amestecam faina cu zaharul, cacaoa si praful de copt. Intr-un alt vas, amestecam ouale cu laptele si uleiul,
Turnam amestecul lichid peste cel solid si amestecam pana le omogenizam.Taiem ciocolata  feliute si le adaugam peste aluat. Daca doriti, puteti folosi ciocolata amara sau alba pe care o taiati in bucatele nu foarte marunte.
Coacem briosele la 180°C, cuptor preincalzit, pentru 20-25 minute. Le putem pudra pur si simplu cu zahar pudra vanilat sau cu ciocolata alba rasa si ii servim dupa ce s-au racit putin





Pofta buna!

Supa crema de ciuperci

Ingrediente:
4-6 portii

500 de grame de ciuperci,
4 catei de usturoi,
o ceapa mare,
2 cartofi albi,
o bucata de unt,
2 linguri de ulei,
o jumatate de telina,
o legatura de marar,
2 linguri de smantana groasa,
sare si piper.

Preparare:

Se pune un litru si jumatate de apa pe foc. Cand clocoteste adaugam telina si cartofii taiati in bucati mari si ii lasam sa fiarba.
Curatam ciupercile si ceapa apoi le taiem in bucati mari. Se pune untul si uleiul intr-o tigaie si cand grasimea este incinsa punem dintr-o data ceapa si ciupercile la calit. Le lasam pe foc pana cand se absoarbe zeama lasata de ciuperci.Cand este aproape gata adaugam si catei de usturoi tocati marunt.
Adaugam si mararul tocat peste ceapa si ciuperci. Cand cartofi si telina s-au fiert, rasturnam ceapa si ciupercile calite peste acestea. Acoperim oala, dam focul mic si lasam totul impreuna vreo 10 minute sa fiarba in tihna.
Cu un blender vertical transformam supa in crema. Adaugam smantana si potrivim de sare si piper. Amestecam bine si este gata de servire.
Supa crema de ciuperci se serveste calda, dar nu fierbinte, cu felii de paine prajita unse usor, doar pentru aroma, cu usturoi.

Pofta buna!

Sunday, March 3, 2013

Legume gratinate



Ingrediente pentru 3-4 portii


1/2 dovlecel
1 morcov
1 ardei rosu
1 ceapa mica
3 oua
100 ml smantana
200 gr cascaval ras
Ulei, sare, piper
5-6 fire patrunjel

Mod de preparare

Legumele se spala, se curata si se taie cubulete sau se dau pe razatoare, dupa preferinta, mai putin ceapa care se toaca marunt. Intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei se calesc toate legumele in jur de 10 minute, iar la sfarsit se condimenteaza cu sare si piper. Separat se bat ouale cu smantana, sare si piper. Se adauga patrunjelul tocat si cascavalul dat pe razatoarea mare. 
Vasul termorezistent se unge cu unt, se pun legumele, iar deasupra se adauga amestecul de oua. 
Vasul se da la cuptorul preincalzit la 190C pentru 30 de minute.
Legumele se servesc calde alaturi de o friptura aromata sau simplu, alaturi de un piept de pui la gratar.

Pofta buna!