Bioportal

Friday, April 19, 2013

Mancare de ardei copti

Ador ardeiul copt. Imi plac salatele ce contin ardei copti si prin urmare, si aceasta mancare.
Daca va plac ardeii copti sau zacusca, de exemplu, merita sa incercati aceasta reteta.

Ingrediente:
13-15 ardei capia rosu;
1 lingura de faina;
2  cepe mijlocii;
2-3 linguri de bulion (pasta de rosii);
3-4 catei de usturoi,
ulei pentru calit
sare/piper
1/2 legatura patrunjel;
optional - ardei rosu iute

Mod de preparare:
Ardeii copti se curata (in cazul in care sunt din congelator sunt gata curatati) si li se indeparteaza cotorul si semintele.

Se taie ardeii in fasii si se pun intr-un bol, ca sa nu se piarda lichidul pe care il lasa.

Curatam cepele, le spalam si le tocam marunt. Se incinge uleiul intr-o cratita si se adauga ceapa, calindu-se pana se inmoaie.
Cand ceapa s-a inmuiat, se presara faina si se amesteca repede pana se incorporeaza.
Se adauga imediat ardeii taiati in fasii impreuna cu zeama pe care au lasat-o, se amesteca si se completeaza cu apa fierbinte, atat cat ardeii sa fie acoperiti. Se adauga sare si piper 9(dupa gust) si se lasa sa fiarba pe foc mic.

Dupa ce mancarea clocoteste cateva minute (8-9 min), se adauga bulionul ( pasta de rosii) si usturoiul tocat.Se amesteca si se mai lasa sa dea in clocot un minut dupa care oprim focul si adaugam patrunjelul tocat .
retete de post
Pofta buna!

Gogosi de post


Ce-ati spune daca ne-am delecta in acest sfarsit de saptamana cu niste gogosi?Azi va propun o reteta de post. Credeti-ma, nu veti face diferenta intre cele de post si cele de dulce.

Ingrediente:

1 kg faina;
600-700 ml apa minerala;
5 linguri zahar;
15 g sare;
40 g drojdie;
50 g margarina la temperatura camerei;
coaja rasa de la o lamaie/portocala;
o lingurita esenta vanilie/rom;
2 plicuri zahar vanilat;
zahar pudra.

Mod de preparare:
Pregatim o maia din o lingura de zahar, 2 linguri de faina, drojdia si putina apa minerala calduta (o incalzim un pic pe foc)  si o lasam la crescut 15 minute.
Amestecam faina cu sarea, restul de zahar si zaharul vanilat si facem o adancitura in mijloc.
Adaugam maiaua,coaja de portocala si lamaie, esenta, restul de apa minerala (calduta si ea) si omogenizam bine.
Incorporam si margarina apoi punem aluatul pe o masa de lucru tapetata cu faina si framantam bine pana ce aluatul nu se mai lipeste de pe maini . Il lasam la dospit cca 1 ora la loc caldut acoperit cu un prosop.
.

Intindem o foaie de 0.5 cm grosime si cu ajutorul unui pahar/forma (eu le-am facut mai mici) taiem gogosile.
Le mai lasam la dospit 30 de minute.
Punem uleiul la incins intr-o cratita incapatoare apoi prajim gogosile la foc mic pe ambele parti pana prind o culoare frumoasa.

Se pudreaza cu zaharul pudra si sunt gata de servit.
prajituri de post

Pofta buna!

Thursday, April 18, 2013

Salata libaneza tabouleh

Trebuie sa recunosc ca nu sunt o mare amatoare de patrunjel, insa in combinatia aceasta cu rosii, ceapa, usturoi il consum cu placere. Auzisem de la o prietena cat de bun este pentru organism avand si proprietati antitumorale. Asa c-am dat un search pe google si am gasit asa:
- aceasta planta este un complex foarte puternic de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila;
- calciul din patrunjel ne ofera oase si dinti mai puternici, magneziul ajuta la fixarea calciului, iodul ajuta glanda tiroidiana sa functioneze asa cum trebuie, iar aminoacidul impiedica dezvoltarea tumorilor .
- patrunjelul este de patru ori mai bogat in vitamina C decat o portocala, astfel ca 100 de grame de patrunjel contin aproximativ 240 mg de vitamina C. De asemenea, verdeata contine mai mult fier decat spanacul si ofera mai multe proteine decat doua oua.
- vitamina B12 continuta de patrunjel, intr-o cantitate considerabila, ajuta la dezvoltare normala a celulelor si este foarte importanta pentru sarcina, pentru fertilitate, potenta sau pentru prevenirea unor boli degenerative (cancerul, Parkinson sau alte boli cerebrale). Din pacate, actiunea vitaminei B12 din alte alimente este blocata de antibiotice, pastile contraceptive, substante toxice etc, insa patrunjelul lupta cu succes impotriva acestor dezechilibrari.
- are, de asemenea, rolul de a echilibra si stimula energia organelor datorita substantelor nutritive esentiale.
- are proprietati antialergice, intareste sistemul imunitar si distruge radicalii liberi. Acesta stimuleaza sistemul nervos, regleaza menstruatia si indeparteaza durerile provocate de aceasta, este un bun antiseptic al tubului digestiv, al sangelui si al cailor urinare.
- poate fi utilizat cu succes in compozitia mastilor pentru par, acesta fiind de 6 ori mai puternic decat ginsengul . Este un tonic excelent si iti poate infrumuseta podoaba capilara mai mult decat orice produs scump de pe piata.
- este un medicament excelent pentru persoanele anorexice ori pentru cele fara pofta de mancare. Cateva frunze mestecate inainte de ora mesei, vor spori foamea si pofta. De asemenea, patrunjelul alunga greata si starile de voma.
- specialistii au descoperit de curand ca frunzele de patrunjel au proprietati antitumorale. Astfel, consumat crud in supe, salate sau ciorbe, patrunjelul ofera protectie cailor respiratorii si plamanilor, ficatului, rinichilor si impiedica aparitia tumorilor canceroase. De asemenea, s-a observat ca persoanele care sufereau de tumori cerebrale si consumau patrunjel si-au imbunatatit vizibil starea de sanatate.
Si multe alte proprietati pe care le puteti citi pe linkul de mai sus. Asadar, se pot face salate simple cu patrunjel si anume: 3 legaturi de patrunjel, o ceapa rosie, o rosie medie, 2-3 catei de usturoi, zeama de lamaie, sare si putin ulei de masline.
Alte doua retete in care se foloseste mult patrunjel sunt cele doua salate Tabouleh si Fatoush.


 

Ingrediente:
4 legaturi de patrunjel
2 buc rosii
1/2 cana de bulgur (grau macinat) - il gasiti la plafar
zeama de la o lamaie
1 buc ceapa rosie/1 legatura ceapa verde
2 linguri ulei de masline extravirgin
2 catei de usturoi
1/2 buc castravete
2 fire menta
sare/piper

Mod de preparare:
Pune bulgurul intr-un bol si acopera-l cu doua cesti de apa fierbinte. Lasa-l sa stea 15 minute, dupa care scurge-l de excesul de apa.
Separat: toaca rosiile si castravetele in cubulete mici Taie ceapa, toaca patrunjelul si frunzele de menta marunt. Pune toate aceste ingrediente intr-un bol si adauga deasupra usturoiul pisat, sarea, piperul, uleiul de masline si sucul de lamaie. Adauga si bulgurul, amesteca bine si da salata la frigider cel putin doua ore inainte de a o consuma ca sa fie proaspata!




Pofta buna!

Monday, April 8, 2013

Cartof umplut

Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi mancat vreodata un cartof copt. Probabil exista persoane care nu au mancat un cartof copt umplut, dar cu siguranta, sunt putine. Exista tot felul de combinatii de umpluturi, insa uneori ne mai ghidam si dupa ce avem prin frigider, daca nu ne hotaram din timp ca sa putem cumpara ingredientele. Si cum mie, mi se intampla des sa gatesc cu ceea ce am, va prezint o umplutura simpla si gustoasa cu branza philadelphia.

Ingrediente:
2 cartofi mari;
1 legatura marar;
100 g cascaval ( 5o g ras pentru umplutura si 50 g ras deasupra);
1 cutie branza philadelphia;
sare,piper, boia iute/dulce

Mod de preparare:
Spalam bine cartofii si ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam cartofii la cuptor, la foc potrivit timp de 60 min.
Cand s-au copt, ii scoatem din cuptor si ii taiem pe lungime.
Scobim cu o lingura miezul si il punem intr-un castron. Pasam miezul de cartof cu o furculita si il amestecam cu crema de branza, cascaval ras, marar, sare, piper si boia.
Cu o lingura umplem jumatatile de cartofi cu amestecul de branza. Peste fiecare cartof radem cascaval si ii mai dam la cuptor 10-15 minute, pana se rumeneste usor cascavalul.


Alte combinatii de umpluturi:
- sunca, cascaval, ou, smantana si condimente (sare, piper, boia);
- branza de vaci, cascaval, sunca (sau bacon, kaizer, piept de pui), ou fiert taiat cubulete, ceapa verde, smantana, patrunjel, ciuperci si condimente;
- bacon, slanina afumata, ceapa, branza Feta, masline, cascaval, condimente;
- carne tocata, ceapa, usturoi, pasta de ardei, cascaval, busuioc, sare si piper.

Pofta buna!

Wednesday, April 3, 2013

Prajitura cu mac si glazura de lamaie



Ingrediente

400 grame faina
300 grame zahar
400 ml apa minerala
300 grame margarina
30-40 grame mac
1 plic praf de copt
2 plicuri zahar vanilinat
100 grame zahar pudra
Zeama de la 2 lamai

Mod de preparare

Puneti la topit 50 g margarina, iar cealalta parte lasati-o sa se inmoaie la temperatura camerei.
Margarina moale se amesteca cu zaharul si zaharul vanilinat si se freaca foarte bine. Se adauga faina si apa minerala, putina faina, putina apa minerala si se amesteca. Adaugati apoi praful de copt stins cu putina zeama de lamaie, margarina topita si macul.
Amestecati bine pana se incorporeaza toate ingredienentele.
Puneti compozitia intr-o tava tapetata cu foaie de copt (eu am folosit o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm). Coaceti la cuptorul incins la 180°C, timp de 30 minute.
Cand s-a copt prajitura, scoateti-o si lasati-o sa se raceasca, dar nu inainte de a o tapeta cu glazura pe care o faceti astfel: zaharul pudra cu zeama de lamaie se amesteca pana se omogenizeaza. Intindeti glazura cu o paleta peste prajitura si serviti cand s-a racit.


Pofta buna!

Rulada de bezea cu sirop de fructe de padure



O rulada pufoasa cu blat de bezea, umpluta cu crema delicioasa de smantana si mascarpone si parfumata cu un sirop fin de fructe de padure! Un desert irezistibil si usor de facut!

Ingrediente:

6 albusuri
200 grame zahar pudra
1 lingura amidon
1 lingura otet
Esenta de vanilie
200 grame smantana
6 linguri de zahar
250 grame mascarpone
200 grame fructe de padure (eu am folosit congelate)

Mod de preparare:

Batem albusurile, adugand treptat zaharul. Cand bezeaua este gata adaugam amidonul, otetul si esenta de vanilie. Tapetam tava de la aragaz cu hartie de copt, rasturnam compozitia de bezea, nivelam cu o spatula si dam la cuptorul preincalzit la 160C, timp de 20 de minute.
Intre timp, intr-un bol, mixam crema mascarpone impreuna cu smantana,  5 linguri de zahar si esenta de vanilie.
Lasam blatul de bezea sa se raceasca foarte putin, apoi il rasturnam cu partea de deasupra pe alta hartie de copt si cu un cutit desprindem incet hartia de copt veche.
Umplem blatul de bezea cu compozitia de mai sus, rulam usor ca sa nu se rupa si dam la rece pentru cateva ore (ideal este sa stea peste noapte).
Puteti servi rulada simpla doar cu putin zahar pudra, dar pentru un plus de savoare va recomand urmatorul sirop de fructe de padure:
Punem intr-o craticioara fructele de padure si 3-4 linguri de apa, lasam sa fiarba cateva minute, iar apoi adaugam 1 lingura de zahar. Lasam la fiert 3-4 minute, iar la sfarsit adaugam ½ lingurita de amidon si mai dam in cateva clocote. Se ia de pe foc, se lasă un pic la răcit şi se pasează cu blenderul sau printr-o sita fina.


Pofta buna!

Monday, April 1, 2013

Cannelloni cu sos bechamel si bolognese

Trebuie sa recunosc ca, pana acum, n-am mai folosit acest gen de paste, credeam c-o sa presupuna retete complicate si necesita un mare timp de preparare.Dar ce credeti?...M-am inselat!....Si cum, mi-am achizitionat doua cutii de cannelloni, va trebui sa incerc mai multe preparate. Iar astazi, va prezint aceasta reteta cu sosul Bolognese, insa in zilele urmatoare o sa incercam o reteta de post.


Ingrediente pentru 4 portii
  • 12 buc paste cannelloni
  • 100 g cascaval ras
  • folie aluminiu
Pentru sosul Bolognese
  • 400 g carne tocata porc si vita
  • 150 g pasta de tomate
  • o ceapa
  • un morcov
  • 2 catei de usturoi
  • 150 ml vin rosu
  • busuioc
  • 3 linguri ulei
Pentru sosul Bechamel
  • 100 g unt
  • 2 linguri faina
  • 400 ml lapte
  • o lingura cascaval ras
  • o lingurita nucsoara
  • sare, piper
Mod de preparare

Incepem prin a prepara
sosul Bolognese. Tocam marunt ceapa si usturoiul iar morcovul il dam de razatoare. Punem la incins intr-o tigaie cateva linguri de ulei si calim legumele. Adaugam peste legume carnea tocata si le lasam la prajit pana cand carnea isi va schimba culoarea.
Apoi turnam pasta de tomate in sosul Bolognese si il subtiem cu vinul rosu. Sosul Bolognese trebuie lasat la foc mediu 30-40 minute, iar daca ni se pare ca scade prea mult, mai adaugam vin sau putina apa. La sfarsit condimentam sosul Bolognese cu sare, piper si busuioc.
Punem bucatelele de unt in cratita in care urmeaza sa preparam sosul Bechamel si, dupa ce acestea s-au topit, adaugam faina in ploaie (la foc mediu spre mic). Cheia sosului Bechamel consta in amestecatul continuu cu ajutorul unui tel. Adaugam treptat laptele rece si cocoloasele formate in sosul Bechamel vor disparea. Dupa ce punem tot laptele, lasam la foc mic sosul Bechamel circa 15 minute, apoi adaugam o lingura de parmezan, o lingurita de nucsoara, saram si piperam in functie de preferinte. Parmezanul si nucsoara sunt obligatorii in sosul Bechamel.
Cannelloni se umplu cu carnea din sosul blognese si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei sau unt. Varsam peste paste sosul bechamel si restul de sos  Bolognese trasand niste dungi, iar deasupra se rade cascavalul.

Se acopera cu folie de aluminiu si se introduce in cuptorul preincalzit la foc 200C pentru 20 minute. Dupa aceste 20 de minute se inlatura folia si se mai introduce la cuptor pentru 20 de minute.



Pofta buna!

Supa crema de cartofi

Supa crema de cartofi se gateste rapid si este foarte gustoasa si sanatoasa.

Ingrediente:
 
5 cartofi
1 ceapa
1 telina
1 radacina patrunjel
3-4 linguri ulei
50 grame margarina/unt
sare
piper alb
menta uscata (optional)

Mod de preparare:

Curatam cartofii, ii taiem in cubulete si ii punem la fiert in 2 l de apa. Taiem telina, radacina de patrunjel, tocam ceapa si le calim in cateva linguri de ulei. Dupa 3-4 minute, se pune o ceasca cu apa si se inabuse pentru aproximativ 10 minute, apoi se adauga peste cartofii care fierb. Atunci cand legumele sunt fierte, se baga totul la blender si se paseaza. Crema de cartofi o dam in cateva clocote si o potrivim de sare si piper alb, iar la sfarsit putem adauga o lingurita de menta uscata si margarina/unt. Se serveste cu boia dulce sau iute, menta uscata(optional), patrunjel verde uscat si crutoane aromatizate. Daca nu tineti post, puteti servi aceasta supa cu smantana si bacon prajit.


Pofta buna!

Placinta cu gutui si gem de piersici



Ingrediente:

500 g faina
250 g zahar brun
100 ml apa rece
200 g margarina
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilinat
½ lingurita sare

Pentru umplutura:
2 gutui
2-3 linguri de zahar
Gem de piersici sau de caise sau de care gasiti in camara

Mod de preparare:


Se amesteca faina cu praful de copt, sarea, zaharul, zaharul vanilinat si margarina. Apoi se adauga apa si se formeaza un aluat care se modeleaza usor. I se da forma unei bile, se pune intr-o folie alimentara si se lasa la frigider aproximativ 1 ora.
In acest timp gutuile se curata de coaja si cotoare, se taie feliute si se fierb in apa clocotita 3-4 minute pana se inmoaie, apoi se scurge de apa si se lasa la racit.
Din 2/3 de aluat se intinde o foaie nu prea groasa, se aseaza si se niveleaza frumos intr-o tava cu diametrul de 26-28 cm. Se pun fructele peste aluat, se presara deasupra zaharul, sa fie cat de cat uniform.
Restul de aluat se intinde intr-o foaie, din care se taie fasii si se aseaza sub forma de grilaj peste gutui. 

In spatiile libere se adauga gemul. 

Placinta se da in cuptorul preincalzit la 200C timp de 45-50 min pana se aureste deasupra. 

Se poate servi cu zahar pudra.

Pofta buna!