Ingrediente
3 mere
5 linguri zahar pentru zahar ars
3 linguri zahar pentru compozitie
3 linguri gem
3 linguri faina
3 linguri ulei
3 linguri apa
3 oua
1 plic praf de copt
esenta de rom – 5 ml
Ingrediente reteta sirop pentru blat:
150 g zahar
300 ml apa
esenta de rom - 10 ml
Mod de preparare
Reteta tortului de mere coapte cu zahar ars este usor de tinut minte si de adaptat pentru orice tip de vas deoarece folosim aceeasi cantitate din toate ingredientele (in functie de numarul merelor).
La inceput se pune zaharul intr-un vas la foc mediu, amestecand mereu (atentie sa nu se arda) si atunci cand se topeste si face putina spuma il luam de pe foc si il intindem pe vas rotind cu grija.
Se curata merele de coaja si cotor (eu le-am taiat pe jumatate pentru ca vasul meu nu era suficient de inalt), iar locul ramas liber il umplem cu gem (puteti folosi orice fel de gem). Punem merele umplute cu gem in vasul cu zahar ars si le bagam la copt pentru zece minute, cat sa se inmoaie putin merele.
Pregatim acum compozitia tortului de mere coapte - spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un vas alaturi de zahar, ulei, apa si esenta si se freaca bine. Albusurile se bat spuma iar cand s-au intarit se adauga galbenusurile si se incorporeaza cu grija, amestecand de jos in sus, pentru a nu se lasa albusul.
Amestecam cele 3 linguri de faina cu praful de copt si apoi presaram in ploaie in vasul cu compozitia, amestecand in acelasi fel. Turnam compozitia peste vasul cu merele coapte si bagam vasul la cuptor. Tortul de mere coapte cu zahar ars se tine la cuptor la 180 aproximativ 20-30 de minute (dar testul scobitorii este cel mai sigur).
Acum este momentul sa preparam siropul pentru tort. Apa si zaharul se fierb pana cand scad la jumatate, iar dupa ce siropul se opreste din fiert punem esenta de rom (aproximativ 10 ml). Tortul de mere coapte se insiropeaza turnand incetisor siropul pe toata suprafata imediat ce acesta a fost scos din cuptor.
Dupa ce a fost insiropat, punem un platou sau o farfurie intinsa deasupra tortului si apoi il rasturnam (trebuie manipulat cu atentie, pentru a nu se rupe). Eu am ornat acest tort doar cu putin zahar pudra, insa, in functie de preferintele fiecaruia, tortul poate fi ornat cu frisca sau cu ciocolata.
No comments:
Post a Comment