Bioportal

Wednesday, February 20, 2013

Lasagna cu sos Bolognese si sos Bechamel

Ingrediente

1/2 cutie cu foi de lasagna
200 g parmezan ras
folie aluminiu

Pentru sosul Bolognese

500 g carne tocata porc si vita
200 g pasta de tomate
o ceapa
un morcov
2 catei de usturoi
150 ml vin rosu
busuioc, rozmarin, salvie
3 linguri ulei

Pentru sosul Bechamel

100 g unt
4 linguri faina
500 ml lapte
o lingura parmezan ras
o lingurita nucsoara
sare, piper

Mod de preparare

Incepem prin a prepara
sosul Bolognese. Tocam marunt ceapa si usturoiul iar morcovul il dam de razatoare. Punem la incins intr-o tigaie cateva linguri de ulei si calim legumele. Adaugam peste legume carnea tocata si le lasam la prajit pana cand carnea isi va schimba culoarea.
Apoi turnam pasta de tomate in sosul Bolognese si il subtiem cu vinul rosu. Sosul Bolognese trebuie lasat la foc mediu 30-40 minute, iar daca ni se pare ca scade prea mult, mai adaugam vin sau putina apa. La sfarsit condimentam sosul Bolognese cu sare, piper, busuioc, rozmarin, salvie. 
Punem bucatelele de unt in cratita in care urmeaza sa preparam sosul Bechamel si, dupa ce acestea s-au topit, adaugam faina in ploaie (la foc mediu spre mic). Cheia sosului Bechamel consta in amestecatul continuu cu ajutorul unui tel. Adaugam treptat laptele rece si cocoloasele formate in sosul Bechamel vor disparea. Dupa ce punem tot laptele, lasam la foc mic sosul Bechamel circa 15 minute, apoi adaugam o lingura de parmezan, o lingurita de nucsoara, saram si piperam in functie de preferinte. Parmezanul si nucsoara sunt obligatorii in sosul Bechamel pentru lasagna. 
 
Ungem un vas cu unt si incepem sa "asamblam" lasagna. Punem un strat de sos Bechamel, presaram niste de parmezan si acoperim cu foi de lasagna. Apoi punem un strat de sos Bolognese, presaram cu parmezan si il acoperim cu foi de lasagna. Continuam in acest fel pana cand terminam foile de lasagna si sosurile.
Trebuie doar sa avem grija sa apreciem in asa fel incat la final sa incheiem lasagna cu strat de sos Bechamel peste care punem parmezan si cateva cubulete de unt. 

Acoperim vasul de lasagna cu folie de aluminiu si il bagam in cuptorul incins la 180C pentru 20 minute.
Dupa ce trec cele 20 de minute scoatem folia de aluminiu si mai coacem lasagna pentru inca 20 minute.



Lasagna se serveste cu vin rosu sec sau demisec. 

Pofta buna!

No comments:

Post a Comment