Bioportal

Friday, January 18, 2013

Strudel vienez cu crema de vanilie

Mda.... nu-mi aduc aminte exact unde am citit prima oara despre acest strudel dar am tot vrut sa incerc aceasta combinatie de crema de vanilie cu mar.Exceptionala, pot spune! Dar trebuie sa va marturisesc c-am ajuns la aceste cantitati pentru ingrediente din a treia incercare.

Ingrediente

Aluat

300 g faina;
2 oua;
3 linguri ulei;
un varf de lingurita sare;
30 ml apa


Umplutura de mere

5 mere;
60 - 70 g unt;
50 g zahar;
100 g pesmet;
zeama de la o jumatate de lamaie;
2 lingurite de scortisoara;
2 plicuri zahar vanilat.
100-200 g nuci (optional)

Crema de vanilie

5 oua;
300 g zahar;
700 ml lapte
2 linguri de faina;
100 g unt;
baton de vanilie/sau esenta de vanilie

Preparare
Prima oara pregatim aluatul. Batem ouale si le adaugam peste faina.Adaugam praful de sare, cele 3 linguri de ulei, apa calduta si framantam un aluat tare pe care il lasam in frigider 30 min.

Cat lasam aluatul la frigider pregatim umplutura de mere. Spalam merele, le curatam de coaja si le scoatem cotoarele.Le taiem in felii subtiri, dupa care bastonase.Stropim cu zeama de lamaie pt a nu se innegri si adaugam zaharul.
O treime din pesmet il prajim in 2-3 lingurite de unt. Cand isi schimba putin culoarea il luam de pe foc si -l adaugam peste mere. Amestecam merele cu pesmetul prajit.
Dupa cele 30 min luam aluatul si-l intindem in strat subtire de 2-3 mm. Il ungem cu untul ramas, asezam compozitia de mere si adaugam restul de pesmet ramas, scortisoara si nuca, dupa care rulam.Sfatul meu, sa intindeti aluatul pe o foaie de copt, pentru a-l muta usor in tava.

Introducem tava in cuptor cu strudelul si-l lasam in jur de 40 min la 180 grade.
In timp ce avem strudelul in cuptor, pregatim crema de vanilie.Separam albusurile de galbenus, batem galbenusurile cu zahar, adaugam cele 2 linguri de faina si diluam cu lapte. Punem compozitia pe foc si amestecam pana se ingroasa.Dupa ce s-a ingrosat o luam de pe foc, adaugam esenta sau miezul de la batonul de vanilie si untul, amestecand pana se topeste.
Cand strudelul s-a copt il lasam la racit si-l servim cu sos de vanilie din abundenta.


Pofta buna!

No comments:

Post a Comment